Gata cu „salariile nesimţite” din banii publici pentru sportivii de performanţă

„Este o problemă pe care o sesizez de 5 – 6 ani”, spune antrenorul Gheorghe Tadici

Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung afectează şi sportul din România, în special cluburile cu bugete colosale şi sportivii cu salarii foarte mari din banii publici. Mai precis, salariul unui angajat cu contract de activitate sportivă va fi de maximum 30.000 de lei lunar, adică 6.000 de euro. Reperul este salariul unui preşedinte de Consiliu Judeţean, 15.000 de lei, un sportiv neputând fi remunerat cu mai mult decât dublul salariului şefului CJ.

„Este o problemă pe care o sesizez de 5 – 6 ani. Am spus că nu mi se pare normal să existe „salarii nesimţite”, de 8.000, 10.000, chiar 20.000 de euro din banul public. Din privat să dea fiecare cât vrea, nu mă interesează, dar nu din banii statului. Suntem printre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană, dar ne permitem să oferim sportivilor străini asemenea salarii, ceea ce mi se pare total deplasat. Efectiv s-a ajuns la un concurs între unele Primării sau între unele Consilii Judeţene în privinţa bugetelor alocate pentru cluburi. Unele ajung la 4 – 5 milioane de euro, iar alte cluburi sunt nevoite să supravieţuiască cu 500.000 – 600.000 de euro. Din punctul meu de vedere şi 6.000 de euro e mult. Era suficient un salariu de 3.000 de euro pentru o jucătoare sau un jucător de echipă naţională. Poate această plafonare va avea un efect pozitiv asupra echipelor naţionale, fiindcă nu vom mai aduce atât de mulţi străini”, a fost reacţia antrenorului Gheorghe Tadici.

Cristina Neagu este cea mai bine plătită handbalistă din România, având un salariu lunar de 23.000 de euro.

Managerul zălăuan nu este, însă, de acord cu creşterea impozitului pe salariu, precizând că vor avea de suferit tot cluburile cu buget mic. Sportivii şi antrenorii cu contracte de activitate sportivă plătesc 11 la sută impozit pe salariul net, însă, potrivit noilor norme impuse de Ministerul Finanţelor, impozitul va creşte la 30 la sută, iar costurile în plus vor fi semnificative.

„La un buget mare, nu se va simţi foarte mult această majorare, tot cluburile cu bugete mici vor avea de suferit”, este de părere fostul selecţioner.

Proiectul de lege a fost publicat şi urmează să fie dezbătut în Parlament.

 

 

4 Thoughts to “Gata cu „salariile nesimţite” din banii publici pentru sportivii de performanţă”

  1. […] „Este o problemă pe care o sesizez de 5 – 6 ani”, spune antrenorul Gheorghe Tadici Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung afectează şi sportul din România, în special cluburile cu bugete colosale şi sportivii cu salarii foarte mari din banii publici. Mai precis, salariul unui angajat cu contract de activitate sportivă va fi de maxim 30.000 de lei lunar, adică 6.000 de euro. Reperul este salariul unui preşedinte de Consiliu Judeţean, 15.000 de lei, un sportiv neputând fi… Citeste mai mult […]

  2. Adi

    Pe mine nu n-o întrebat nime’D-le Tadici Dar de m-ar întreba as fi mai drastic decât dvs! Scuzați majusculele: NU VREAU CLUBURI SPORTIVE DIN BANI PUBLICI.DE LOC!!!!

    1. Anonim

      Asa ar fi normal….Dar ce e normal in Romania !!!

Leave a Comment